Mustár FM

A Mustár FM-ről (2010)

MUSTÁR FM
ifjúsági és civil kisközösségi rádió
Nyíregyháza, 89,6 MHz
Interneten: www.mustarhaz.hu

Célok:
A Mustár FM ifjúsági kisközösségi rádió 2007. november 25-én indult azzal a céllal, hogy a 14-29 éves korosztály számára kulturális értékeket és információkat közvetítsen, elősegítse az önálló véleményalkotást, illetve bevonja Nyíregyháza lakóit a műsorkészítésbe.
Néhány fontosabb célkitűzésünk:
- a fiatalok és a városlakók tudatos médiahasználókká formálása
- a műsorkészítők nem-formális tanulás során történő fejlesztése
- megvédeni a rádiózás egy szektorát a kereskedelmi és politikai érdekektől
- érdekes és változatos műsorok készítése önkéntesek által
- a kulturális sokszínűség hangsúlyozása, politikamentesség
- több tartalom, mint zene sugárzása (50-50 százalék zene-szöveg arány)
- a világzene és a népzene előtérbe helyezése
- olyan, főként helyi érdekeltségű témák kifejtése, melyek a magyar média érdekeltségi körébe általában nem tartoznak bele

Tevékenység:
A Mustár Fm hetente 29 darab saját készítésű és 6 darab független műsorkészítő által szerkesztett műsort sugároz napi 24 órában (a kizárólag zenei műsorokon kívül). Óránként helyi híreket, időjárás jelentést és közlekedési információkat sugárzunk. Rádiónk az önkéntes műsorkészítők nem-formális oktatását és közösségformálását is magára vállalja.
A Mustár FM rádió Nyíregyháza városának ifjúsági központja, a Mustárház Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda részegységeként működik, a műsorkészítők így a Nyíregyházi Médiakör tagjaivá és az ifjúsági ház projektjeinek résztvevőivé is válnak. A Mustár FM konzerv műsorokkal dolgozik, két, a kor követelményeinek megfelelően felszerelt stúdió áll a műsorkészítők rendelkezésére.
A saját készítésű műsorok mindegyikén műsoronként 1-4 fős stáb dolgozik, akik a teljes gyártási folyamatban tevékenyen részt vesznek. Az önkéntesek átlagéletkora 20 év, a legfiatalabb műsorvezető 15, a legidősebb 76 esztendős.

Döntéshozói szervezet:
A Mustár FM rádió jogainak tulajdonosa a Kulturális Életért Közhasznú Egyesület, így a legfőbb döntéshozó az egyesület mindenkori elnöke.
A műsorok tartalmáért a rádió főszerkesztője vállalja a felelősséget.
A rádió jelenleg 30 önkéntest foglalkoztat, akik stábokban tevékenykedve maguk határozzák meg a műsoruk tematikáját. Ahhoz, hogy a műsorok alapvető szakmai színvonalát, az önkéntesek fejlesztését biztosítsuk, valamint hogy műsoraink ne ütközzenek a médiatörvény szabályaiba, a rádió műsorcsokrai egy-egy szerkesztőhöz tartoznak, ezt a posztot a Mustárház IITI munkatársai töltik be. Új műsor indítására tett javaslat, vagy bármilyen, a rádió működését befolyásoló javaslat esetén a személyek/stábok elsőként a műsor szerkesztőjével egyeztetnek, a javaslat helybenhagyásáról a lehetőségek és a szerződések, szabályok figyelembe vételével az egyesület elnöke dönt.
A rádió működése demokratikus, hiszen célunk az önkéntesek megismertetése az európai demokrácia eszméivel, ösztönzésük az önálló véleményalkotásra és a céltudatos cselekvésre. Az értékelés fórumai a heti stábértekezlet és a negyedéves közgyűlés, de a javaslattételre bármikor mód nyílik, hiszen a műsorok készítőivel napi kapcsolatot ápolunk. A rendkívüli javaslat véleményezésére mindenkinek joga van, akit érint, szükség esetén rendkívüli tanács összehívására kerül sor.

(2011)