Rádió Derecske

Dokumentumok a Derecske Rádióról

Bemutatkozik a Rádió Derecske

4130 Derecske, Szováti utca 1. Tel.: 54/410-087, 54/410-228, 30/9282-364
Adás a 94,7 MHz-en, naponta 6.00-12.00 óráig

1996. március 25-én 9 órakor szólalt meg eloször a Rádió Derecske szignálja Petrov Kriszta hangján: “Rádió Derecske. Önök a Jóléti Szolgálat Alapítvány közösségi rádióját hallják a 94,7 MHz-en, valamint Debrecen kábelhálózatán a 104,5 MHz-en.” Természetesen ez az ünnepi pillanat hosszú elokészíto munka gyümölcse volt.

Indulás: az alapítvány igazgatójának, Halász Jánosnak a fejében született meg a gondolat, hogy kellene Derecskének egy rádió. Ez az ötlet néhányfanatikus emberben igen jó talajra talált, és növekedésnek indult. De mit sem ért volna ez a nagy nekibuzdulás, ha az illetékeseket nem sikerült volna meggyozni, hogy térségünkre is írjanak ki frekvencia pályázatot. Miután ezt sikerült elérni, kiderült, hogy egy berettyóújfalui rádiós Tandem Rádió néven itt is szeretne musort sugározni. Úgy szólt a diktátum, hogy egyezzünk meg a frekvencia megosztásában. Végre indulhatott az érdemi elokészíto munka. Ekkor már hosszabb ideje az alapítványnál dolgozott két fiatalember, akik érdeklodést mutattak a híradástechnika vívmányai iránt, és számítógépes ismeretekkel rendelkeztek.

És hétfovel elindult a hét, elindult a rádió musora, amely kezdetben három órában 9–12-ig szólt. Minden napnak megvolt (és megvan, hiszen ez a rendszer a mai napig muködik) a felelos szerkesztoje. A musorokat 30–40 önkéntes munkatárs készíti. Magazin jellegu musoraikkal tematizáltan a különbözo társadalmi rétegeket, csoportokat célozzuk meg (fiatalok, munkanélküliek, vállalkozók, nyugdíjasok, kisebbségek...). Adásainkban elsosorban a városunkban zajló eseményekrol, érdekes emberekrol és minden más aktualitásról szólunk. Döntoen saját gyártású, szerkesztésu musorokat adunk. Zenei kínálatunk értékközpontú, könnyu, komoly- és népzene egyaránt szerepel benne. Az emberek szívesen hallgatják saját környezetük híreit, ezért musorpolitikánk a helyi értékeket tekinti elsodlegesnek. Fontos célunk a helyi hírek, problémák kello megjelenítése, emberközelbe hozása. Ezzel is segíteni szeretnénk az embereknek a hétköznapokban való eligazodását.

Önkénteseinket munkájuk az élet más területeihez köti. Napjukra hozzák magukkal az ott szerzett tapasztalatokat, kedvteléseiket, ötleteiket, egyszóval személyiségüket. És hoznak újabb önkénteseket, akik részt vesznek musoraikban, segítenek azok elkészítésében.

A feladatok szaporodásához hozzájárult, hogy folyamatosan bovítettük musoridonket. Eloször elindítottuk a minden nap 6–9-ig jelentkezo reggeli információs magazint, a “Slusszkulcs”-ot. Késobb “Hajnali zenék” címmel éjféltol 6 óráig tartó musorunkkal töltöttük ki a jelenleg rendelkezésünkre álló musoridot. Az új frekvencia pályázatunk 24 órás musorszolgáltatásról szól.

(2004)