Remete Rádió

Dokumentumok a Remete Rádióról

"A rádió Pécs Istenkút nevű városrészében található, közel a (medvehagymájáról is híres) Orfű felé menő úthoz. Alantabb a Mecsekalja, felette a Tubes helyezkedik el (a TV torony magasodik fölé). A rádiót az Istenkútért Közösség Egyesület üzemelteti, Peták Péter aktív pécsi közösségfejlesztő vezetésével. Maga a stúdió az erdei környezetben található régi művelődési házban található, mely az egyesület kezelésében áll. Mellette a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának szobrászműhelye van. Korábban volt átjárás a két intézmény közt abban a tekintetben, hogy több diák is elkezdett rádiózni, ez azonban az utóbbi 2 évben megszakadt.
Azóta kizárólag a városrészből kerül ki néhány fiatal önkéntes műsorkészítő, valamint Peták Péter szervezőmunkája során került be néhány helyi értelmiségi. Ő volt a Tubesre tervezett NATO-lokátor ellenzőit összefogó civil mozgalom vezetője is, ebben az időben nagyon élénk volt a rádió aktivitása. A rádió napi 4 órában ad, a kedvezőtlen domborzati viszonyok miatt a városrészt se tudják beszórni (új frekvenciakijelölést szeretnének), távolabbi városrészeket nem érnek el. A hatalmas művelődési házban kis stúdió üzemel, kb 10 négyzetméteren, 2 részmunkaidős alkalmazottal, akik felezik a heti munkaidőt. A stúdió technikai felszereltsége professzionális, de nincs süketszobájuk, se második helységük. 4-5 fő fogadására alkalmas kerekasztal van elhelyezve mikrofonokkal, a szemben ülő technikusok keverik az adást. Félprofesszionális DJ-pult is befért a szűk térbe. A művelődési házban demo-felvételeket készítenek helyi amatőr zenekaroknak, illetve közvetítik (vagy rögzítik) az ottani eseményeket, ezenfelül technikájukkal gyakran kitelepülnek pécsi civil rendezvényekre (utoljára a Bánya-rádió projektet segítették ki.) A helyi civil műsorkészítők többnyire zenei műsorokat készítenek élőben. Komoly társadalmi szerepvállalása miatt az egyesületet több politikai támadás is érte, melyek „sikerrel” jártak, jelenleg egy utófinanszírozású pályázatuk pénzét tartották vissza, így az egyesület csődközeli helyzetbe jutott. A rádió működése is veszélybe került, ezen egy környékbeli egyesület segített, így a 4 órás működést továbbra is tudják tartani, de nemigen van erejük jelenleg többre, mint szintentartásra, egyik alkalmazottjukat el is kellett bocsátani.
Az ORTT részéről többször érte bírálat a műsorrendet, de elfogadták Peták érvelését, hogy a környéken aggasztóan magas fiatalkorú bűnözést a rádió és a művelődési ház működése lejjebb szorította, becsalogatva a fiatalokat a rádióba, közösségi programokat teremtve számukra.
Konklúzió: Nagyon nehéz helyzetben lévő fenntartó, viszonylag stabilan működő rádió, de jelenleg a helyzetet stabilizálni igyekszenek, nincs erejük igazán fejlődni. Aktivitásuk töretlen, pécsi civil és Szaráma programokon mindig részt vesznek."
Készítette: Novák Márk
2010. 06. 28.

REMETE
„Remete Rádió Istenkút” (férfihang, alatta misztikus zene). Rockzene, élő beszélgetések, határozottan recsegős diszkólemezek élő mixe, átvétel más rádióból, nemzeti rock, elektronikus (lounge) zene. Más adásnapokon főleg vegyes zene. Esti mese. Aktuálpolitizáló beszélgetés. „Éter, méter, potméter. [trombita] Mennyi Péter! ... „Jó estéket kívánunk. Itt vagyunk a stúdióban élőben pénteken, ez itt a Péterek... [zene] Gyorsan elmondom, hogy Tubes ügyben lesz a népszavazás, aki nem akar radart, az igennel szavazzon és ezzel kapcsolatban lesz egy kampányunk... (téma: globális felmelegedés). Háttérben gyerekhangok.
(Részlet Benedek Gergő – Gosztonyi Gergely – Hargitai Henrik: Kisközösségi rádiók Magyarországon: az első 3 év (Civil Szemle 4: (3-4) pp. 123-143., 2007)