Tarcsa FM

A Tarcsa FM-ről (2010)

A Fiatalok Kistarcsáért Egyesület eddigi tevékenységének bemutatása
A Fiatalok Kistarcsáért Egyesületet 2007 őszén alapítottuk, és decemberben jegyezték be a Pest megyei bíróságon. Az egyesület létrehozása viszont egy hosszabb önkéntes tevékenység egyik végső állomásának tekinthető. A 2006-ban indult kistarcsai kisközösségi rádió szervezetének szánta azt a helyi fiatalokból álló rádiós stáb. Azóta az egyesület legfontosabb szerepe változatlanul a tagok által fenntartott rádió hivatalos szervezeti háttere.
2006 tavaszán indult el a Kistarcsa Rádió a Rügyecskék Alapítvány helyi irodájának közreműködésével. A rádió legfőbb céljának kezdetben a település civil szervezeteinek, aktív lakosainak szócsővévé válását tekintették. Hamarosan kiderült azonban, hogy a civilek túlságosan elfoglaltak a saját feladataikkal ahhoz, hogy a rádióban rendszeres műsort vezessenek. Magát a rádiót viszont mindenki elfogadta és a maga módján támogatta. Az elején csupán háttérfeladatokkal ellátott kistarcsai fiatalokra hárult a rádió fenntartása, ami ősszel már ebben az új felállásban, heti műsortervvel kezdett rendszeres sugárzásba. A fiatalok többségét a különböző zenei stílusok szeretete motiválta saját műsor vezetéséhez.
2007 folyamán új műsorok indultak újonnan csatlakozott fiatalok közreműködésével. A rádiózás lehetőségének híre sok fiatalhoz eljutott, még a település határain túlra is. Több pesti és pestkörnyéki rádiósunk segíti azóta a műsoradást. Jelenleg a 20 fős stáb átlagéletkora 26 év körül van. A fiatalok általában más helyi szervezetnek, társaságnak nem voltak tagjai a csatlakozás idején. A 2007-es szezonnak éppen ezért a közös építkezés, fejlődés évét tartottuk. Ez alatt mind a stúdióépítést illetve technikai fejlesztést, mind a belső építést, azaz a stáb formálását értem. A kettő folyamat viszont szorosan összefügg egymással, hiszen egy-egy feladat megoldásához gyakran kisebb csoportok vagy az egész társaság segítsége kell.
Ilyen feladat pedig bőven akadt 2006 óta. 2009 elején már másodszor költözik a stúdió egy még alkalmasabb helységbe. A költözés és a terem felújítása bőven adott alkalmat a találkozásra. A kistarcsai programokkal szinkronban igyekszünk mi is megjeleni a helyi lakosság előtt, ahol személyes kapcsolatba kerülhetünk a hallgatóinkkal.
Ezek az alkalmak is segítenek a fiataloknak megtalálni a civil szervezeti működésből fakadó feladatok megoldását. Egyesületünkön keresztül a demokratikus elvek, a csapatmunka és más igen fontos tényező elsajátítására nyílik mód.
A fő tevékenység persze maga a rádiózás. A stáb tagjai mindannyian egy-egy műsor vezetői. A hetente jelentkező műsorok mellett vasárnaponként friss helyi hírek és közéleti személyiségekkel készült interjúk révén tájékoztatjuk a hallgatóinkat. A földi sugárzással (FM 101,7 MHz) együtt Interneten is lehetőséget biztosítunk a hallgatásra, ami az általunk szerkesztett és állandóan frissített honlapon (arcradio.hu) keresztül elérhető.
Idén már harmadik alkalommal veszünk részt a legtöbb embert megmozgató helyi rendezvényen, a Kistarcsai Napokon. A rendezvényen az emberek szórakoztatása mellett kisebb feladatokat is felvállal a rádióstáb. A tervek szerint most még tartalmasabb élő műsort vezetünk majd. Néhány további programon is szerepet vállalt az egyesület tagsága vagy annak egy része, így minden fontosabb települési szintű rendezvényen: a Kistarcsai Kulturális Héten, a Mindenki Karácsonyán, a Városi Farsangon illetve a városi szemétgyűjtő akción.

(2011)