Campus Rádió

A Campus Rádióról (2010)

Campus Rádió
Nyíregyházi Főiskola Képzési és Továbbképzési Intézet
Teljesen profi kereskedelmi hangzású, mainstream zenei (benne nagyobb arányban magyar), de a főiskolával foglalkozó, főiskolásokat megszólító műsorok éjszakai automatizált rétegzenékkel. Úgy tűnik, mintha egyszerre akarna a főiskola rádiója lenni és a város vezető kereskedelmi rádiójaként is működni.
Óránként saját hírek (alázenével, időjárással, részletes útinformmal). Úgy tűnik, minta a rádió arculatát és a műsorokat nem a főiskolások, hanem profik készítenék, de a honlap szerint „mindenki, aki ebben a rádióban dolgozik, főiskolás”. A vendégek és a megcélzott közönség mindenestre elvileg a főiskolás fiatalok. Hogy autóreklámok, útinform stb. is elhangzanak, arra utal, hogy azért ennél szélesebb a megcélzott közönség: a leginkább fizetőképes városiak (különösen a reggeli műsorban).
A honlap szerint 3 szerkesztő, 4 hírszerkesztő, 5 technikus, és két tucatnyi műsorvezető dolgozik a rádióban.
„[reklám] Hát nem érted? A fősikola minden pontjáról hívhatod a Szabolcs Taxit” „Várjuk a Citroen márkakereskedésben”. „Reklámot hallottak... Campus Rádió ... A Nyíregyházi Fõiskola rádiója... [szignál] Hírek a Campus Rádióban.... [szignál, alázene] Új munkahelyek Nyírbátorban... felhős, szeles idő várható... köszöntöm önöket... [szingál] [részletes hírek] .. [szignál] A Campus Rádió híreit Szabó Katalintól hallották. .. Ébresztő!! A Campus Rádió reggeli hírmagazinja, benne Nyíregyháza reggeli körképe teljes részletességgel. Kultúra, közélet, közlekedés. A Nyíregyházi Főiskola hangja az éterben az Ön rádiója Nyíregyházán. [Ákos zene]”
Lapszemle, az újság viccének felolvasása [Hölgyeim és Uraim... tartsanak velünk a következő órában és addig még biztosan fogják a kormányt .. néhol lefagytak az utak.. bízunk benne hogy mindenütt .. kevésbé nyomkodva a gázpedált közlekednek a mai reggelen a kedves hallgatók].
Este 10: „Vendégünk egy harmadéves történelem szakos hallgató, Enikő. Hogy ünnepeltél szilveszterkor? ... Éjfélkor már túl részeg voltam. Játszottunk egy játékot: ki szed fel több pasit egy este? Mi volt a játékszabály? Csak smárolni kellett vele, de letámadás szintjén is.” [alatta gumizene], a beszélgetés után szignál: „Maradjanak velünk a 97,9 MHz-en, mert a Campus Rádióban hamarosan folytatjuk a beszélgetést a nap vendégével. Még több információ, még több érdekesség a Campuson.”
18h: „A könyv, amit ajánlok a figyelmetekbe, az az országos felsőfokú szakképzési kalauz, ez nélkülözhetetlen ez a kalauz a továbbtanulók számára.... [alatta gumizene].
A sávos magazinműsorok zenei anyaga mainstream popzene. A helyi témákat hozó magazinműsorokban élő vendégek, beszélgetések, alattuk hangos „gumizene” szól folyamatosan.
Éjszaka automatizált (konferálás nélküli) rétegzene (világzene, jazz, klasszikus tematikákban)
Kora reggeltől estig élő műsor. Fősikolásokkal kereskedlemi stílusú/tematikájú (szex, haverok, nők, ufók, ezoterika) beszélgetés, vagy főiskolásokat érintő információk (pl. felvételiről stb.). A rádióban végig – minden beszélgetés és híradás alatt – szól a zene.
(Részlet Benedek Gergő – Gosztonyi Gergely – Hargitai Henrik: Kisközösségi rádiók Magyarországon: az első 3 év (Civil Szemle 4: (3-4) pp. 123-143., 2007)