Közlemény

A Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete tiltakozik a Tilos Rádió frekvenciapályázatának alaki elutasítása miatt

A hazai szabad rádiók érdekeit képviselő szervezetünk az előzmények ismeretében is meglepődéssel értesült a közösségi rádiózás „zászlóshajójának” számító Tilos Rádió frekvenciapályázatának – véleményünk szerint – mondvacsinált indokokra hivatkozó elutasításáról. A Médiatanács döntéséről úgy véljük, hogy részrehajló, és egyértelműen a szabad, civil rádiózás egyik legfontosabb szereplőjének elhallgattatására irányul.

A Médiatanács a Tilos Rádió pályázatában ismét elővette a Klub-szabályként hírhedtté vált hátoldal-áthúzós kártyát: a még csak meg sem fellebbezhető végzés szerint a médiahatóság számára elengedhetetlen lett volna, hogy a bírálók számára készített CD-másolatok tartalmazzanak 467 olyan képfájlt, mely mindegyike egy üres A/4-es oldalt ábrázol, azt 467-féleképpen kanyarodó átlós vonallal áthúzva. Ez az indokolatlanul és aránytalanul alkalmazott adminisztratív eszköz már nem egy közösségi rádió megszűnését eredményezte – úgy fest, most a Tiloson lehet a sor. Az NMHH Médiatanácsa a maga által megalkotott játékszabályok kreatív alkalmazásával a pályázatokban jogszerűen azt üti ki, akit csak akar (kíváncsiak lennénk például, vajon a másik pályázat tartalmazza-e a beszkennelt több száz üres hátoldalt).

A Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete a leghatározottabban tiltakozik az eljárás kafkai képtelensége és nyilvánvaló részrehajlása ellen. Őszintén bízunk benne, hogy a demokratikusan működő kisközösségek, a szabad rádiók szerkesztőségei számára ismét megteremthető lesz annak lehetősége, hogy fair pályázati rendszerben frekvenciához juthassanak és hallathassák hangjukat a mind egyszínűbbé és egyhangúbbá váló, állami felügyelet alatt álló éterben.

Ennek érdekében követeljük az NMHH pályázati gyakorlatának, indokolatlan alaki követelményeinek és az on-line és éterbe sugárzó rádiókat sújtó indokolatlan és túlzó adminisztratív terheknek a felülvizsgálatát és egy demokratikusan működő köztársasághoz, egy európai Magyarországhoz méltó rendszer bevezetését.

2010 óta zajlik a közösségi rádiós szektor fokozatos kivéreztetése. Az új médiatörvénynek a „közösségi” címkét totálisan átértelmező passzusai, az MTVA által kiírt és számtalan esetben önkényesen elbírált frekvencia- és működési pályázatai; az előírt képtelen zenei kvóták; a többségében civil szervetek és önkénteseik által működtetett rádiókat sújtó aránytalan adminisztrációs és beszámolási kötelezettségek nyomán a néhány éve még virágzó szabad rádiós szektor mára töredékére zsugorodott.

De a szabad médiát nem lehet elhallgattatni, a kisközösségek, a „hangtalanok hangja” utat fog törni magának. Ha elhallgattatni próbálják, azzal csak erősítik a hangját. Ha eltapossák, onnan fog megszólalni, ahonnan elhallgattatója, a hatalom a legkevésbé várná.

Budapest, 2014. október 21.